Można je spotkać w niemal każdej kuchni. Służą do odprowadzania wilgoci, pary i zapachów do kanałów wentylacyjnych,

którymi z kolei zostają wyprowadzone na zewnątrz budynku. O czym mowa? Chodzi oczywiście o okapy przemysłowe i kuchenne. Tak samo, jak ważne są w kuchniach prywatnych, jeszcze ważniejszą rolę odgrywają w kuchniach przemysłowych. Wszędzie tam, gdzie gotuje się na większą skalę, niezbędna do prawidłowego funkcjonowania kuchni jest wentylacja. A okapy gastronomiczne są jej integralną częścią. Warto również wspomnieć o tym, że okap przemysłowy pojawiać się może w wielu innych miejscach, przede wszystkim tam, gdzie powstaje para i opary będące produktem ubocznym różnych procesów technologicznych, np. lutowania, spawania, itp.

Jak zbudowane są okapy gastronomiczne i przemysłowe?

Do produkcji takich urządzeń wykorzystuje się najwyższej jakości ocynkowaną blachę stalową, odporną na korozję i łatwą w utrzymaniu czystości. Na powierzchniach okapu osadzać będzie się brud, tłuszcz oraz inne zanieczyszczenia. Dokładne czyszczenie blachy ocynkowanej jest proste i szybkie, pod warunkiem że przeprowadza się je regularnie. W zdecydowanej większości przypadków, okapy przyścienne z blachy ocynkowanej montowane są poprzez zaginanie poszczególnych elementów, bez konieczności stosowania śrub i wkrętów. Pozwala to do minimum ograniczyć trudno dostępne miejsca i zakamarki, których czyszczenie jest bardziej kłopotliwe niż gładkich powierzchni. Każdy okap gastronomiczny i przemysłowy wyposażony jest w centralny otwór o różnej średnicy, służący do podłączenia do niego przewodu wentylacyjnego. Aby taka wentylacja była skuteczna, wskazane jest korzystanie z wyciągów mechanicznych.

Dlaczego należy stosować okap przemysłowy?

Okapy gastronomiczne dostępne w naszym sklepie internetowym są w pełni odporne na parujący tłuszcz oraz działanie pary wodnej nawet przez długi czas. Centralne otwory ułatwiają ich montaż w dowolnym miejscu, a redukcje montażowe pozwalają do nich podłączyć przewód o dowolnej średnicy. Szczególnie polecamy je do pomieszczeń, w których gotuje się jedzenie, a także wykonuje czynności przemysłowe związane z obróbką materiałów, np. szlifowanie, lutowanie, spawanie. Okap świetnie radzi sobie z pochłanianiem oparów i kurzu, odprowadzając go na zewnątrz. Wystarczająco mocny wyciąg pozwala również usuwać niechciane zapachy tłuszczu i jedzenia, co ma duże znaczenie dla klientów lokali gastronomicznych, których nieprzyjemny zapach wnętrza może skutecznie odstraszać.

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież